Wat biedt het hospice?

Het hospice Sravana biedt in een huiselijke omgeving zorg en ondersteuning aan maximaal vijf gasten in de laatste levensfase. Eigen regie, wensen en behoeftes van onze gasten en hun naasten staan in de ondersteuning centraal. In alle rust kan er afscheid worden genomen van elkaar en het leven.

Onze vrijwilligers bieden deze ondersteuning samen met een professioneel team verpleegkundigen van zorgorganisatie Sensire. Overdag zijn de verpleegkundigen op diverse momenten aanwezig. ’s Nachts zijn ze er van 23.00 tot 7.00 uur. De eigen of vervangende huisarts doet de medische begeleiding. Ondersteuning door een geestelijke verzorger of anderen kunnen de naasten of Sravana zo mogelijk regelen.

De maaltijden worden verzorgd door onze vrijwilligers, waarbij onze gasten hun wensen kunnen aangeven. We bieden ook extra’s. Denk aan hand- en voetmassage, luisteren naar muziek of toepassen van etherische oliën. We doen er alles aan om het verblijf zo aangenaam mogelijk te maken.

Partner en familie die thuis zorgen voor een naaste in de laatste levensfase kunnen een beroep doen op Sravana voor een tijdelijk verblijf van een tot twee weken in het hospice (respijtzorg). Zo worden partner en familie even ontlast. Na het korte verblijf gaat de gast weer terug naar huis.

Praktische zaken

Stichting Sravana

In ons hospice hebben we vijf gastenkamers met een eigen badkamer. Onze gast kan eigen spulletjes meenemen om een ‘thuis-gevoel’ te creëren. Vanuit de kamer heeft de gast toegang tot een eigen terras. Het is ook mogelijk om naasten te laten overnachten. Dat kan zowel in de kamer bij de gast als in de logeerkamer boven in ons hospice.

We hebben een gezamenlijke woonkamer met piano, een eethoek en een zitgedeelte waar de gast met naasten kan verblijven. Kinderen zijn welkom, er is een speciaal speelplekje voor de kleintjes. Ook is er een kleine serre om even rustig te zitten.
We hebben geen bezoektijden. De gast bepaalt zelf wanneer bezoek kan komen.

In het hospice van Sravana kunnen zieke mensen met een korte levensverwachting uit het verzorgingsgebied van het Slingeland Ziekenhuis terecht. Mensen van buiten deze regio kunnen bij ons verblijven als de familie of naasten in de regio Doetinchem wonen. Sravana is niet gebonden aan een geloofsovertuiging.

Verblijfskosten

We vragen een eigen bijdrage van 40 euro per dag (vanaf 1 januari 2023) voor het verblijf in het hospice. De meeste zorgverzekeraars hebben deze zorg opgenomen in een aanvullend pakket. Voor een overnachting door naasten vragen we 15 euro als bijdrage.

Nazorg

Enkele weken na het overlijden nodigen we naasten uit voor een nagesprek. Er wordt onder meer teruggekeken op het verblijf in het hospice. Eén keer per jaar organiseren we een herdenkingsbijeenkomst voor de nabestaanden.

Aanmelden

Aanvraag voor verblijf in het hospice kan bij een levensverwachting van ongeveer drie maanden.
De behandelend (huis)arts zal hier een uitspraak over doen.

De coördinatoren van Sravana

De coördinatoren zijn verantwoordelijk voor de algemene leiding. Ze sturen de vrijwilligers aan.
Een aanvraag voor verblijf in het hospice of ondersteuning thuis komt bij de coördinatoren terecht. Zij houden een intakegesprek waarin mogelijkheden en wensen worden besproken. De coördinatoren onderhouden ook de contacten met de verpleegkundigen en huisarts.

Heleen - Stichting Sravana

Heleen Klumper

algemeen coördinator

Ineke Bennink

coördinator

Yvonne Janssen

coördinator,
speciaal voor de ondersteuning thuis

Sravana

“Innerlijk luisteren, luisteren naar de betekenis achter de woorden, om zo liefdevolle zorg en aandacht te geven. Dat is wat wij doen bij Sravana. Dat is wat Sravana betekent… “