Wie doet wat?

Stichting Sravana is een vrijwilligersorganisatie. De toewijding van onze vrijwilligers is groot. Ze zetten zich met elkaar in voor dat ene doel: er willen zijn voor de stervende medemens. Dankzij hun warme en liefdevolle betrokkenheid, hun aandacht en ondersteuning kan er op een waardige manier afscheid worden genomen van het leven.

Een vrijwilliger in het hospice draait mee in de dagelijkse zorg voor de gast. Denk hierbij aan persoonlijke verzorging, zoals hulp bij het wassen. Denk ook aan hulp bij eten en drinken en de toiletgang. Het bieden van een luisterend oor aan de gast en de naasten, een praatje maken en waken bij de gast horen ook bij de werkzaamheden, net als kleine huishoudelijke taken.

Zieke mensen die graag thuis willen sterven kunnen door onze vrijwilligers worden ondersteund. De vrijwilliger heeft een aanvullende rol naast de professionele zorgverleners. Door er te zijn en in te spelen op wat de zieke in de laatste levensfase nodig heeft, weet de vrijwilliger de naasten te ontlasten.

Sravana heeft ook een aantal vrijwilligers werkzaam in andere functies zoals: PR, tuin en bloemenverzorging, koken, klusjes en ondersteuning penningmeester.

Voorbereiding

We bereiden de vrijwilligers van Sravana goed voor op hun taak. Ze krijgen een introductiecursus, waarbij we de landelijke richtlijnen van de Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg hanteren. Gastdocenten en onze eigen coördinatoren geven de cursus.

Wij bieden onze vrijwilligers een prettige werkomgeving met leuke collega`s. Onze coördinatoren en ervaren vrijwilligers begeleiden de nieuwe vrijwilliger. Vrijwilligers kunnen zich verder persoonlijk ontwikkelen, onder meer door (landelijke) scholing en ervaring op de ‘werkvloer’. We zorgen voor een reiskostenvergoeding, een aansprakelijkheids- en een ongevallenverzekering.

We vragen van onze vrijwilligers ook een geldige Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Vrijwilliger worden?

Ja graag, je bent van harte welkom. We kunnen jouw hulp
goed gebruiken. Vrijwilligerswerk bij Sravana is zinvol
en betekenisvol werk. Wil je weten hoe onze huidige
vrijwilligers hun werk ervaren?

Stichting Sravana

Aanmelden

Ben je geïnteresseerd? Maak een afspraak voor informatie met onze coördinatoren:

Heleen Klumper (algemeen coördinator)
Yvonne Janssen (coördinator thuis)
Ineke Bennink (coördinator)

Ervaringen

Reacties van vrijwilligers op onze vraag hoe ze het werken bij Sravana ervaren:

Het geeft heel veel voldoening en het is bijzonder dat je het laatste stukje met iemand mag delen. Heb ook inzichten mogen ervaren, vooral over mijzelf.
Ik zal nooit zeggen dat ik moet werken, maar dat ik MAG werken. Het is altijd weer bijzonder om zo dicht bij de gasten te mogen zijn.
Het mooiste vind ik het als de gast na een paar dagen weer kan lachen.
Voor mij is het een zinvolle, waardevolle, verrijkende ervaring, met gasten zowel als collega’s en anderen, met een lach en een traan.
Er zijn voor de mensen, de gast die er is, maar ook de familie. Sravana is voor mij nog altijd een huis dat warm en goed voelt. Het geeft een intens gevoel dat ik daarin een klein radertje mag zijn.
Een veel gestelde vraag aan mij is: “waarom zou je dat willen, werken met mensen die terminaal ziek zijn?” Mijn antwoord is dan: “uit liefde voor het leven.”
Ik ben dankbaar dat ik een klein stukje mee mag gaan. Op soms mooie en moeilijke momenten in hun leven.

Sravana

“Innerlijk luisteren, luisteren naar de betekenis achter de woorden, om zo liefdevolle zorg en aandacht te geven. Dat is wat wij doen bij Sravana. Dat is wat Sravana betekent… “